Nej, En rak linje är inte alltid det kortaste avståndet mellan två punkter. Det kortaste avståndet mellan två punkter beror på objektets/Ytans geometri. För plana ytor är en linje verkligen det kortaste avståndet, men för sfäriska ytor, som jord, representerar stora cirkelsträckor faktiskt det sanna Kortaste Avståndet.

Vi lärde oss alla i en tidig ålder att ”en linje är det kortaste avståndet mellan två punkter”. Men vad händer om någon berättade för dig den här gången-ärade ordspråket var inte exakt sant-skulle din verklighet kunna hantera det?

Som det visar sig är uttalandet bara delvis sant. Det kortaste avståndet mellan två punkter beror faktiskt på objektets geometri.

Om vi bodde på en platt jord (som vi inte) då ja, skulle en rak linje vara det kortaste avståndet mellan punkterna A och B. jorden är dock en ungefärlig sfär, och det kortaste avståndet mellan två punkter på ytan av en sfär är en båge som kallas ”The great circle distance”.

Stor cirkel avstånd
Great circle avstånd är inte ett nytt koncept; i själva verket har många av er redan sett det i aktion.

Människor som har rest med flyg eller enbart kontrollerade flygrutter har förmodligen märkt att flyg inte följer en direkt väg, utan istället ta en böjd väg till sin destination. De böjda rutterna är inte anställda för att gräva ett djupare hål i passagerarens fickor, men används eftersom de faktiskt är det kortaste avståndet mellan två givna platser på vår planet.

Dessa krökta vägar är ofta förvirrande, eftersom rutterna skisseras på en platt 2-dimensionell karta, där en rak linje kan tyckas vara det kortaste avståndet. Men ingen 2-dimensionell karta över jorden är korrekt. Inte ens den vi växte upp lärande, vilket är samma som du skulle hitta i Google maps.

För att ge dig gist är vår älskade jord ett tredimensionellt utrymme och är bäst representerad med en modellklot. Men när man försöker platta sfären Till en rektangulär form, som de flesta kartor gör, kommer det urgamla distorsionsproblemet i rampljuset. De flesta rektangulära kartor Handel land former, storlekar, mellanliggande avstånd, och även legitim information för att underlätta förståelsen. För mer information om denna fråga, läs vad som är fel med alla våra kartor?

Tänk dig att du vill flyga från rat-angripna djupet av New York City till City of Love, Paris. På en jordklot skulle det kortaste avståndet mellan de två städerna vara en båge på ungefär 3 630 miles, men samma båge, när den projiceras på en 2D-karta, omvandlas till en rak linje som mäter ungefär 3 750 miles.

För att bekräfta detta själv, öppna Google Maps i en intilliggande flik och Sök efter New York. När du hittat, högerklicka på namntaggen och välj ”Mät avstånd”. Därefter zooma ut eller rulla lite till höger för att hitta Paris och klicka på den. Följande avstånd kommer att vara en kurva, som representerar det kortaste avståndet mellan de två städerna. Klicka var som helst på denna kurva för att göra en nyckelruta och dra den lite mot söder för att konvertera kurvan till en rak linje. Du kan använda flera nyckelrutor för att komponera en rak linje av något slag mellan de två platserna. När du är klar, jämföra dimensionerna på kurvan och den raka linjen (och förbered dig för att din verklighet ska splittras!).