Sköldkörteln, även känd som glandula thyreoidea i medicinsk lingo, är en liten endokrin körtel belägen på framsidan av halsen. Sköldkörtelhormoner spelar en avgörande roll för att reglera kroppens ämnesomsättning, vilket i grunden är kroppens förmåga att bryta ner mat och omvandla den till energi.

Vår kropp arbetar med hjälp av hjälporgan som kallas körtlar. Körtlar är i grunden organ som utsöndrar vissa kemiska ämnen som i sin tur stimulerar kroppens celler att fungera på ett visst sätt. En sådan körtel är sköldkörteln. Sköldkörteln är faktiskt vår mästerhjälpare. Det påverkar nästan varje cell / vävnad i vår kropp, varför det är viktigt för oss att lära oss lite om det.

Sköldkörtelns Position och struktur
Sköldkörteln, även känd som glandula thyreoidea i medicinsk lingo, är en liten endokrin körtel belägen på framsidan av halsen. Det är bi-lobed och de två loberna ligger på vardera sidan av vår luftrör (luftstrupe). Du kan tydligt se sitt fjärilliknande utseende i bilden nedan

De två loberna i sköldkörteln är anslutna till varandra genom en remsa av sköldkörtelvävnad som kallas isthmus. Körteln väger någonstans mellan 20-60 gram hos vuxna och är oftast visar sig vara större hos kvinnor. Sköldkörteln ligger under vår röstlåda (struphuvud) och är täckt av en yttre och inre kapsel. Den yttre kapseln fäster körteln i struphuvudet och säkrar sin position.

Utrymmet mellan de yttre och inre kapslarna upptas av lös bindväv som gör det möjligt för körteln att ändra sin position som och när vi sväljer. Att gå djupare in i sköldkörteln, histologiskt består körteln av ett antal folliklar fodrade av follikulära celler. Dessa follikulära celler frigör en kolloidal substans som kallas tyroglobulin, som sitter i follikelhålan hos varje follikel.

Den andra typen av celler som ses i sköldkörteln är parafollikulära celler, som är interspersed mellan folliklarna i körteln.

Sköldkörtelhormon
Celler i sköldkörteln producerar tre hormoner

Tetrajodtyronin (T4) eller tyroxin
Trijodtyronin (T3)
Kalcitonin
T4 och T3 hormoner utsöndras av follikulära celler och kalcitonin utsöndras av parafollikulära celler. Majoriteten av sekretionerna av sköldkörtelhormonerna består av T4, med T3 som endast utgör ca 9-10% av de totala sekretionerna.

Både T4 och T3 innehåller jod som kärnämne, som binder till aminosyran tyrosin, och eftersom jod inte är något som vår kropp tillverkar, måste vi förlita oss på kosttillskott som jodiserat salt för att hålla våra sköldkörtelhormoner flytande och balanserade.
Om det finns någon typ av brist på sköldkörtelhormoner, kommer en hel del saker i din kropp att gå fel, men du kommer att kunna märka effekterna av hormonfallet inom fyra månader efter att sköldkörtelhormonfabriken saktar ner.

Symptomen på denna brist kommer att ta ca 4 månader att dyka upp, och med god anledning—sköldkörteln är den enda endokrina körteln med en lagringskapacitet på fyra månader, så medan du kanske tror att allt är hunky-dory, kanske det inte är fallet!